torsdag 27 januari 2011

TYSKA ÅR 9 Läxa till onsdag den 2 februari Imperfekt - du ska veta hur man bildar imperfekt av svaga verb i tyska (s 120 i övningsboken). Den enklaste regeln är En person - te , flera personer - ten Ibland kan man för uttalets skull behöva lägga till ett extra -e- om stammen slutar på -t, -d eller -chn. Gör klart stencilen om imperfekt och lös försäkringsbedrägeriet om du kan! Vi fortsätter också att läsa om Berlin. Läs st 13. Du ska kunna berätta vad som händer i texten. Ni har inga glosor den här gången, men det är inte förbjudet att lära sig några ändå. När du är klar, kan du ju alltid lyssna på det här från Berlin: http://www.youtube.com/watch?v=nhuJiedv_fA

tisdag 25 januari 2011

TYSKA ÅR 6 LÄXA TILL TISDAG DEN 1 FEBRUARI - Kunna fråga " Wann hast du Geburtstag?" och svara Im... - Månaderna s 40 - har och är s 43 (Veta att det heter olika beroende på vem som är och har!) - Om du hade glömt din stad till förra gången - gör det till denna gång!

måndag 24 januari 2011

TYSKA ÅR 9 Läxa till onsdag den 26 januari Vi fortsätter att lära oss om Berlin. Nu handlar det om Berlinmurens uppförande. - Läs st 12 A o B högt. - Lär dig förprickade glosor - Repetera de sevärdheter som fanns i förra stycket 3 och lär dig dem!

tisdag 18 januari 2011

TYSKA ÅR 6 Läxa till tisdag den 25 januari - Alfabetet - kunna rabbla alfabetet, bokstavera ord och förstå när du hör ord bokstaverade - Om du inte hann klart på lektionen, gör klart kartstencilen med städer och floder - Leta på internet eller i ett uppslagsverk på biblioteket rätt på en bild på den stad du fick. Printa ut/kopiera bilden och ta med till lektionen. (Om du inte har skrivare hemma, går det bra att skicka den till mig senast måndag, så kan jag skriva ut den.) Du ska också veta var din stad ligger samt kunna säga något om bilden/staden, på svenska eller på lätt tyska!

onsdag 12 januari 2011

TYSKA ÅR 9 Läxa till onsdag den 19 januari Vi har börjat förbereda oss för vår Berlinresa och lär oss en massa om den stad vi ska besöka! - Stycke 3 A o 3 B - läs texten på tyska och kunna översätta så att du förstår innehållet. - Lär dig förprickade glosor till ovanstående stycken. - Skriv minst fem frågor på tyska till texten om Berlin. - Kunna känna igen sevärdheter i Berlin och veta vad de heter. - Du ska också kunna nynna melodin till An der schönen blauen Donau samt veta att den skrevs av Johann Strauss d y.

tisdag 11 januari 2011

TYSKA ÅR 6 Välkomna tillbaka till en ny termin! Idag har vi repeterat det ni lärde er förra terminen, och vi har effektivt lärt oss: - att fråga vad någon läser Was liest du gern? Ich lese gern Krimis, ein Buch, eine Zeitung, Comics - länder i Europa (stencilen) - st 5 A - lite fakta om de tyskspråkiga länderna och 6 glosor till stycken på s 116. Läxa till tisdag den 18 januari.