tisdag 14 december 2010

TYSKA ÅR 6 En termin har gått och ni har lärt er mycket, vilket ni verkligen visade på tyskprovet! Bra jobbat! Nu är det jullov, men när vi ses igen, ska ni .. .. ha med dig ditt tyskprov undertecknat av mamma eller pappa ... kunna säga god jul (Frohe Weihnachten) och gott nytt år (ein gutes neues Jahr eller guten Rutsch) .. känna till sången Oh, Tannenbaum. Schöne Weihnachtsferien wünscht Madeleine

måndag 29 november 2010

KLASSE 6 TYSKPROV TISDAG DEN 7 DECEMBER Klicka på länken här nedan, så ser du allt som du lärt dig den här terminen och som du repeterar inför provet! https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=true&srcid=0B863D3kIStyKMWZmM2NlZjItYzFhZC00OWViLWExYmEtYWE2ZDNmNmZhZDky&hl=en
TYSKA ÅR 6 LÄXA TILL TISDAG DEN 30 NOVEMBER Stencilen från Hallo aus Berlin, dvs fraserna Was machst du gern och svaren på den frågan samt att kunna berätta vilken hårfärg och ögonfärg man har (Ich habe.... Haare und ....Augen) Tisdag den 7 december har vi prov! Provpapper har ni fått!

tisdag 16 november 2010

TYSKA ÅR 6 Läxa till tisdag den 23 november Läs st 4A om familjen. Träna på glosorna till stycket s 115 Skriv en liknande text om dig själv och din egen familj. Skriv på ett papper och klistra in eller rita de olika familjemedlemmarna.

torsdag 11 november 2010

TYSKA ÅR 6 Läxa till tisdag den 16 november Siffror 0 - 20 (finns i boken på sid 15 och sid 24) De som inte gjort klart stencilen om djuren gör det. TYSKA ÅR 9 Läxa till onsdag den 17 november Vi har äntligen börjat med läroboken för årskurs nio, Der Sprung 4. Både textbok och övningsbok är detta år låneböcker, vilket betyder att eleverna inte får skriva i böckerna. För att böckerna ska hålla länge och för att eleverna ska slippa betala ersättning för förstörd bok rekommenderas att båda böckerna slås in något slags omslagspapper. Läxan till onsdag är det som vi ägnade onsdagens lektion åt, nämligen St 2 A Am Flughafen. Dialogen samt förprickade glosor. Prepositioner med både ackusativ och dativ, ÖB s 144 Gör klart övningsboken s 143 Reptera perfekt s 124 - 125 Förvarning om prov för år nio: Onsdag den 24 november. Provpapper delades ut igår, och för dem som inte var där och för dem som glömde och om tekniken fungerar, så ska det gå att klicka på länken nedan: https://docs0.google.com/document/d/17kv_BAQZyfXV0OsI_-Ok_6AOwPhuXVGaTYYKOc17v5o/edit?hl=en&authkey=CK3kkGo# Vi har också brödförsäljning i Åkermyntan lördag den 20 november. Klicka här nedan, så finns information om det:

tisdag 26 oktober 2010

TYSKA ÅR 9 Läxa till onsdag den 10 november Samma som sist! Dvs, De som inte gjort sina powerpoint om Schweiz redovisar detta. De som behöver göra omprov gör det. Ingen övrig läxa.
TYSKA AR 6 Läxa till tisdag den 9 november St 3 B texten s 23 St 3 B glosor s 122 Gör klart stencilen om djuren!

onsdag 20 oktober 2010

TYSKA ÅR 9 LÄXA TILL 10 NOVEMBER De som inte har redovisat sin powerpoint om Schweiz gör det under lektionen. De som inte har gjort sin omtenta gör det. VIKTIGT! Övriga har ingen läxa alls denna gång!

tisdag 19 oktober 2010

TYSKA ÅR 6 LÄXA TILL TISDAG DEN 26 OKTOBER Dina anteckningar om sport och spel: Was spielst du? Ich spiele Eishockey, Handball, Fussball, Basket, Federball, Tennis, Golf, Klavier, Karten, Tischtennis, Computer, Trommel, Gitarre, nichts, ich tanze, ich reite, ich turne Gör klart s 22 Stycke 3 A

torsdag 14 oktober 2010

TYSKA ÅR 9 Läxa till onsdag den 20 oktober De som har moment på provet att ta igen, arbetar klart sitt repetitionshäfte hemma och gör under lektionen omprovet. Övriga gör ett enskilt muntligt arbete om en ort i Schweiz och presenterar med hjälp av powerpoint detta för övriga elever. OBS! Enkel tyska - inga knepiga, långa meningar från google translate med svåra ord som ingen förstår! Mer information om Schweizarbetet finns här: (Hoppas jag!) https://docs.google.com/document/d/11SPVjdUY8_Bn1Nt5O0hIDNqT4euDC5XAhmqBGcFrX9w/edit?authkey=CIy9-pEJ&hl=en#

tisdag 12 oktober 2010

TYSKA ÅR 6 LÄXA Dienstag den 19. Oktober Dialogen s 17 stycke 2E Glosor till stycket 2 E s 115 Skriv klart om klassrummet s 18

tisdag 5 oktober 2010

TYSKA ÅR 6 Läxa till tisdag den 12 oktober - Siffror 0 - 12 s 15 - färgerna s 12 - dialogen s 11 Ich muss gehen - Frågan: Was ist deine Lieblingsfarbe? Meine Lieblingsfarbe ist...

lördag 2 oktober 2010

PROVINFORMATION
För dig som tappat ditt papper kommer här en liten påminnelse vad du ska kunna på provet ondsdag den 6 oktober:
- berätta om Schweiz
- kunna gå på restaurang och beställa mat.
- göra meningar med bisatser (weil och dass)
- använda rätt preposition så att du förstår varför det heter ich gehe durch den Park mit einem Freund.
- använda perfekt för att berätta att något hänt.
- kunna använda modala hjälpverb så att du kan uttrycka skillnaden Jag bör göra läxan och Jag vill göra läxan
Till detta är det bra att du förutom ditt repetitionshäfte tränar på:
- Förprickade glosor st 11 A o B, St 14 A o 14 B
- Texten 14 A o B
- Texten st 11 A o B och ÖB s 62 med fraser
- Prepositioner med dativ ÖB s 133
- Prepositioner med ackusativ ÖB s 138
- Bestämd och obestämd artikel ÖB s 97
- bisatser - stencilen du fått o rephäfte
- starka och svaga verb i perfekt ÖB s 120 o 123 och med sein i perfekt s 125
Viel Glück mit dem Pauken! / Madeleine

torsdag 30 september 2010

HAUSAUFGABE BIS 6. OKTOBER Prov! Du har fått repetitionshäfte. Observera att tre facitsidor saknades, och att du fick dem separat under tysklektionen i onsdags! Provet skrivs i gradinsalen. Glöm inte penna, sudd och ett glatt humör!

torsdag 23 september 2010

HAUSAUFGABE BIS MITTWOCH DEN 29. SEPTEMBER 2010 Vi fortsätter att lära oss mer om Schweiz! - Träna på att med hjälp av mindmapen, som du ritade förra gången, berätta så mycket du vet på tyska om Schweiz. Fakta finns i läroboken. På onsdagslektionen kommer du att få berätta muntligt för mig om vad du lärt dig. - Gör klart stencilerna om bisatser. Facit finns! Det viktiga är inte att jag ska rätta - utan att du ska lära dig! Bisatser är bra att kunna för att variera sitt språk och göra meningarna längre. Tänk på att placera det personböjda predikatet sist i bisatsen! - Gör klart korsordet om Schweiz! - Repetera starka verb i perfekt i övningsboken s 123. Bekommen, essen, fahren

tisdag 21 september 2010

FÖRVARNING: PROV DEN 6 OKTOBER! Eftersom jag vet att mina ambitiösa elever brinner av nyfikenhet och iver att i god tid kasta sig över vrålpluggande inför tyskprovet tänkte jag redan nu publicera ett inlägg som tar upp provets innehåll. Tyvärr fixar jag ännu inte att lägga in worddokument - har inte hunnit fråga Martin, som jag tror har koll på detta. Återkommer med mer info! Och för de elever som önskar och snällt ber - på tyska förstås - går det att få en pappersutskrift imorgon på tysklektionen!

torsdag 16 september 2010

HAUSAUFGABE BIS DEN 22. SEPTEMBER Vi ägnar den närmsta tiden åt att lära känna landet Schweiz. Under veckans lektion arbetade du med följande, som du repeterar hemma: ST 14 A - Läs texten och skaffa dig en överblick. ST 14 B - Lös frågorna och fyll i formuläret i övningsboken s 75. Gör utifrån vad du vet om Schweiz en mindmap! Träna ordentligt på förkryssade glosor till 14 A och 14 B. Enligt Ludde är det hela30 stycken den här gången! Rekord? På valsöndagen gäller det! Och för oss är inte det viktiga valresultatet - utan att få in så mycket pengar som möjligt till vår Berlinreskassa via loppmarknaden i vallokalen Björnbodaskolan. Vi hoppas på bra väder och på många köpsugna väljare!

torsdag 9 september 2010

HAUSAUFGABE KLASSE 9

BIS MITTWOCH DEN 15. SEPTEMBER
Modala hjälpverb övningsboken s 129 (rutan)
Skriv tio egna meningar med modala hjälpverb (kan, får, ska, bör, måste) t ex
Jag måste göra min läxa varje dag!
Ich muss jeden Tag meine Hausaufgabe machen!
Obs: Ordföljden: göra står i infinitiv (gloslisteformen) allra sist och det modala hjälpverbet böjs efter personen (subjektet)!
Schweizstencilen - lär dig lite fakta om Schweiz
Träna på dialogen i restaurang - den du gjorde med två andra i gruppen.
Viel Spass! Mit Udo Jürgens Aber bitte mit Sahne!

torsdag 2 september 2010

Läxa till onsdag den 8 september

ST 11 B - text och glosor Träna på din del av dialogen! Gör klart fraserna i övningsboken s 62 D GLÖM INTE att visa lappen om föräldramöte för mamma och pappa!

tisdag 31 augusti 2010

DEUTSCH MIT MADELEINE

Endlich! Ich habe eine eigene Seite bekommen! Für das Deutsche! Hoffe ich! Wir werden mal sehen, ob alles so klappt wie versprochen! HAUSAUFGABE FÜR KLASSE 9 Mittoch den 1. September St. 11 A Guten Appetit! Die Wörter lernen! und fünf Bilder mit Deutschen Gerichten (Tyska maträtter!) Ich bekomme fast Hunger!